25 februari 2018

Wat Yunus leerde met zijn bezem

Yunus,  een jonge herder, onderneemt een lange reis op zoek naar een meester die hem op het pad der wijsheid kan brengen. Wanneer hij deze eindelijk heeft gevonden, is zijn teleurstelling groot omdat hij geen lessen mag volgen zoals de andere leerlingen. Hij mag alleen maar het plein vegen. Dag in dag uit. De weken en maanden gaan voorbij en Yunus voelt zich wanhopig: zal hij blijven bij deze meester, waar hij zo van houdt maar die hem niets lijkt te willen leren, of zal hij verder reizen? Daar hoort hij ineens een geluid….

Yunus Emre, Turkmeense dichter en mysticus uit de 13e eeuw, heeft met zijn poëzie grote invloed gehad op de Anatolische cultuur. Hij was tijdgenoot van de in het Westen vandaag de dag meer bekende Rumi. Er zijn talloze legendes over zijn leven.


MilletChristina Millet is een ervaren verhalenverteller, runt haar eigen Nasrudin Verteltheater in Deventer en heeft geïllustreerde kinderboeken op haar naam. In 2015 won ze de vertelwedstrijd om de “Grijze Kanarie”. Haar specialiteit zijn Oosterse verhalen en meer specifiek verhalen uit de Soefi Traditie.

MouafaqMouafaq al Jamal komt uit Syrië. Hij zingt en bespeelt op talentvolle wijze de oed, of Arabische luit.