17 december 2017

Reis door de ruimte

Wie ’s avonds buiten is bij een heldere donkere nacht kijkt vaak met verwondering naar boven, naar de sterrenhemel. Hoe zit het heelal in elkaar? Wat weten we inmiddels van de maan, planeten en sterren? Zijn wij alleen in het heelal? Is het heelal oneindig?pasfoto Alex (2).JPG Vragen waarop sterrenkundigen dankzij het moderne onderzoek stap voor stap antwoorden op proberen te krijgen. En hoe meer we weten over het heelal, hoe groter de verwondering wordt over hetgeen we daarin allemaal zien gebeuren. We zien hemellichamen op ongekende afstanden, met onvoorstelbare temperaturen en processen van miljarden jaren. We krijgen een beeld van de plek van de aarde in het heelal. We leren hoe wij als mensen letterlijk ‘sterrenstof’ zijn en kunnen een inschatting maken de toekomst van de aarde, de zon en ons zonnestelsel.

In een fraaie multi-media-presentatie wordt een reis gemaakt door de ruimte van ons zonnestelsel via de sterren van onze Melkweg tot aan de grenzen van het heelal.
Een reis door de ruimte is een reis in volle verwondering.

 


Alex Scholten is al ruim 40 jaar actief amateur-astronoom en al vele jaren betrokken als vrijwilliger bij de Volkssterrenwacht Bussloo, waar hij talrijke presentaties verzorgd voor een breed publiek. Als waarnemer is hij vooral geïnteresseerd in kometen en de objecten in ons zonnestelsel.  In het dagelijks leven is hij teammanager bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn.