Deze lezing gaat gehouden worden in het Woonzorgcentrum Tolzicht (Adres: Burgemeester de Wijslaan 35 in Brummen).

De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk, maar wordt speciaal aangeboden aan de bewoners van het Woonzorgcentrum en de omwonenden.

Zondag 16 september 2018
10.00 uur

Erwin van Maanen

De terugkeer van de wolf

Van Maanen2.jpgErwin van Maanen is bioloog met passie voor natuurbescherming. Sinds zijn jeugd is hij bezig met natuuronderzoek, vooral vanuit een diepgaande interesse in de ecologie van roofvogels en roofzoogdieren. Tijdens een reis in 1991 door de wouden van de Roemeense Karpaten raakte hij bij het vinden van sporen gefascineerd door de wolf. Kort daarna leerde hij wijlen Prof dr. Jan van Haaften kennen, wolvendeskundige die in de jaren zeventig al onderzoek deed naar wolven in Oost Europa. Erwin leerde veel en kreeg definitief de ‘wolvenkriebels’. Tijdens natuurbeschermingsprojecten in Roemenië en de Kaukasus kwam Erwin regelmatig in aanraking met het leven van wolven. Met de terugkomst van de wolf in Duitsland in 2001 volgt hij de ontwikkelingen op de voet. Hij ging op zoek naar een roedel dat zich het dichtst bij de grens met Nederland heeft gevestigd en kreeg een fascinerende kijk in hun leven. Daar had hij een bijzondere ontmoeting met een van de jonge wolven. Erwin is co-auteur van het boek ‘De wolf terug: Eng of Enerverend?’ en zet zich actief in voor bescherming en herstel van ecosystemen met roofdieren als sleutelsoorten.


Van Maanen1.jpgIn deze lezing vertelt Erwin alles over de wolf, ondersteunt met prachtig beeldmateriaal. Hij neemt u mee in wat de terugkomst van de wolf in Europa betekent en vertelt over de ecologische sleutelrol van de wolf. Een enerverende ochtend over dit fascinerende dier dat veel emotie bij de mens kan oproepen.