21 januari 2018

Natuur als inspiratie voor film

RubenSmitNatuur is voor velen een grote inspiratiebron. Voor natuurfilmer en gepromoveerd ecoloog (o.a. De Nieuwe Wildernis) is het vertellen van verhalen aan de hand van beelden voor een groot publiek zijn missie. Hoe doet hij dit? Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan en hoe maakt hij een film? Welke drijfveren heeft hij? Aan de hand van unieke stukjes film laat hij zijn missie zien en neemt hij het publiek mee op een unieke ontdekkingstocht.

 

 


Ruben Smit is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. In 2002 promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit. Gedurende zes jaar was hij universitair docent. Vanaf 2003 is hij professioneel natuurfotograaf & filmer. Zijn foto’s worden gebruikt in allerlei nationale en internationale tijdschriften zoals o.m. National Geographic. Hij heeft diverse prestigieuze internationale fotoprijzen gewonnen. Zo won hij de eerste prijs in de categorie ‘mens & natuur’ bij de Europese Natuurfotograaf van het jaar wedstrijd (GDT, 2002). In 2005 won hij de eerste prijs bij de BBC Wildlife Photographer of the year wedstrijd in the categorie ‘Diergedrag’ met een oer-Hollandse foto van parende padden. Zijn stijl van fotografie wordt algemeen erkend als vernieuwend waarbij hij veel gebruik maakt van onscherpte en sfeer. Hij gebruikt zijn ecologische en fotografische kennis om columns, boeken e.a. te schrijven.

Als filmregisseur van natuurfilms maakt hij zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de Vara.

Zijn nieuwste film “WAD, overleven op de grens van water en land” komt najaar 2018 uit.