Zondag 10 februari 2019
10.00 uur, gevolgd door een workshop om 13:00 uur. Lees meer via deze link.

Spiritualiteit in Geweldloze Communicatie

Ruud Baanders

We maken een ontdekkingstocht naar wat Geweldloze Communicatie (GC) kan betekenen voor jou, en jouw beleving van spiritualiteit. Mijn GC weg en de aansluiting hiervan bij mijn ervaring van spiritualiteit, en wel specifiek in de zen traditie, zijn hierbij het uitgangspunt zijn.

We beginnen bij de betekenis van “geweldloosheid” in GC en komen daarbij tot de kern van GC.  Verschillende niveaus waarop GC kan worden toegepast worden hierbij duidelijk, GC als vaardigheid, als sociaal proces, als manier van leven, of als spiritualiteit. De integratie van mijn zen weg in mijn GC leven en werk is de laatste jaren steeds belangrijker geworden.

GC lijkt een eenvoudig proces maar het in de praktijk brengen is een ander verhaal. GC is dynamisch, uitdagend en hartverwarmend…echter het is niet de bedoeling van GC om alleen maar “aardig” en “lief” te worden of om “assertief” te worden. Het gaat bij GC om eerlijkheid en authenticiteit met respect voor jezelf en de ander. Het willen zien en begrijpen wat er in mij en de ander leeft en daarbij de behoeften van mij en de ander te herkennen en te erkennen.

De interactieve lezing zal gevolgd worden door een workshop waarin we verder zullen bouwen aan verdieping van inzichten en met aandacht voor de GC vaardigheden.

 


BaandersRuud Baanders begon in 2006 bij Marshall Rosenberg met de opleiding en is sinds 2011 Internationaal Gecertificeerd GC  trainer. Zijn spirituele pad liep via o.a. christendom, Thich Nhat Hanh, Ama Sami, en Sri Ravi Shankar. Hij is Reiki-meester en zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers. Hij werkt sinds 2015 nauw samen met de Zen Peacemakers in het geven van Zen en GC workshops in België en Nederland. Hij woont met zijn vrouw in Oxford (Engeland) en geeft workshops / trainingen in verschillende landen in Europa en Azië.